söndag, augusti 12, 2007

Retuschering i VR

Jag har ett debattinlägg i senaste Veckorevyn om retuschering. De gör också ett jobb om retuschering i samband med detta.

Jag debatterar på ngt vis för retuschering medan en annan tjej är emot. Här är min text:

Ryktet om retuschering säger att onda reklammänniskor med retuschverktyget i sin hand tar bort all dålig hy, mörka ringar och fettceller deras modeller kan tänkas ha. Sen ger de modellerna persikohy, klara fina ögon och en superkropp.
Men det är inte hela sanningen. Retusch är bara en del i processen att skapa den perfekta bilden. En bra sminkös kan göra underverk för trött hy. En ljussättning där skuggorna faller rätt framhäver det som ska fram och döljer det som inte passar in i bilden.
Det sägs att retusch skapar falska ideal som killar och tjejer faller för. Antingen vill vi ha det falska idealet på bilden. Eller så vill vi se ut som det. Men det är inte retuschering som skapar de idealen. Det är när vi tror att en bild i ett magasin är verklighet.
Problemet är när modeller framställs som naturliga skönheter fast de är sminkade, proffsigt ljussatta och retuscherade. Det är inget fel med försköning så länge det är tydligt hur bilden skapats. Med märkningen Retuschblomman syns det att en bild är retuscherad.
Folk vill ha snygga bilder och snygga produkter. Det är vad som säljer. Retusch är här för att stanna och det är upp till producenter och konsumenter att se till att det används rätt.

Och vad tycker ni?

/A.S

Inga kommentarer: