tisdag, maj 15, 2007

Dagens genus.

Eller dagens biologist snarare. I Metro idag står en notis om att intelligensen har drivits fram av honor hos aporna. Hannarna har lagt mest krut på att bygga upp aggressiviteten. Hos arter där många honor lever tillsammans har ngt som heter neocortex växt sig stor. Det rä den delen av hjärnan som styr den mentala förmågan, intelligensen.

Så kan det såklart vara, eller så är det bara så att smarta aphonor hänger ihop.

Jag fick ett mail idag angående vår artikel/intervju av JK Göran Lambertz igår. JK är rätt säker på att mäns överrepresentation i brotts-statistiken ärpå grund av deras gener. Kriminiella gener så att säga. Mailet kom iaf från en trevlig förskolelärare. Det börjar såhär:

"Brukar läsa macho och tycker att ni gör ett jättebra jobb. Min fråga gäller intervjun med justitiekanslern Göran Lambertz.Det finns både fördelar och nackdelar med att låta åsikter som hans fortsätta att få utrymme i media.
Tyvärr så har denna man en otroligt stereotyp uppfattning om hur flickor/kvinnor och pojkar/män ÄR.
Dessa uttalanden och åsikter utgår ifrån en förutfattad mening om att det inte finns olikheter i gruppen flickor likaväl som i gruppen pojkar."

Det kan tyckas konstigt att JK får stå oemotsagd i artikeln (förutom att jag ber honom förklara vad han menar). För mig är det viktigt att behandla alla de vi intervjuar med respekt och att de ska få säga sin mening. Vare sig de är queerteoretiker, biologister eller anarkafeminister.

Sen tycker jag att det är intressant att just JK tänker så om mäns brottslighet. Men samtidigt är det inte min uppgift att tvinga in folk i hur de ska tänka. Jag hade kunnat vinkla det annorlunda som att han var konstig tex. Men det är oetiskt.
Och jag tror verkligen på att alla aspekter måste höras för att genus-diskussionen ska ha ngt syfte. Men visst är det värt att diskutera hur saker framställs i Macho och vilka som får synas.

Min tanke med Punkt SE-uppslaget är mest att ta tempen på var samhället är just nu. Och då ska gen-läran med. Även om jag personligen tror mer på socialt arv. Jag vet inte om alla i min redaktion tror som jag. Det vore bara kul om det fanns en riktig biologist. Biologist i sig är ett ord att diskutera. För mig känns det som att man kan bevisa vad som helst med lite biologism.

/Anna

2 kommentarer:

Dockisar sa...

Jag håller med förskoleläraren, och reagerade också på att hans åsikt fick stå oemotsagd. Ni kunde väl publicerat en intervju av motsatt åsikt brevid så det blivit balanserat?

Macho sa...

Det finns bara plats för en intervju i varje Punkt SE-uppslag. Nästa gång är det kanske en über-likhetsfeminist som får slå på trumman. Eller kanske en feminist-terrorist. I längden kommer det jämna ut sig.

När Anna W skrev om rosa & blå mössor på BB fick vi det argaste mailet någonsin. Och då sa vi inte ens att det var en dålig grej med rosa & blå mössor på BB. Vi bara undrade om det var sant att det var så. (Det är inte sant, det finns i princip inga rosa filtar på sjukhusen)


/A.S